Piszemy książkę!

Wśród wielu rozmaitych projektów, realizowanych przez Stowarzyszenie IMPET, ten jest dla nas szczególny. Chcemy napisać i wydać ilustrowaną książkę dla dzieci, odnoszącą się do historii, tradycji oraz współczesności Łęczycy i regionu łęczyckiego. Bezpłatny egzemplarz trafi do wszystkich małych łęczycan z klas I-III szkół podstawowych, dzięki czemu dzieci będą mogły – w atrakcyjnej, ilustrowanej i wierszowanej formie – poznać miasto, w którym mieszkają, uczą się i dorastają.

To pionierska inicjatywa, która w takim zakresie nie była realizowana w żadnej miejscowości w Polsce. Pozwoli ona nie tylko kształtować lokalny patriotyzm i miłość do swojej „małej ojczyzny” u młodych łęczycan, ale także da szansę na przekazanie estetycznych wzorców w zakresie słowa pisanego i sztuk wizualnych.

Dodatkowym atutem – zwłaszcza dla najmłodszych – będzie przygotowanie audiobooka z zawartymi w książce wierszami, czytanego zarówno przez znanych aktorów, jak i przez samych odbiorców publikacji.

Kto nam pomaga?

Do stworzenia książki zaprosiliśmy:

Piotra Banasika – łęczycanina; fotografa i dziennikarza, współzałożyciela Stowarzyszenia, aktywnie działającego na rzecz miasta;

Matyldę Daktyl – ilustratorkę, graficzkę, kuratorkę wystaw, zajmującą się sztukami wizualnymi, od kilku lat współpracującą ze Stowarzyszeniem.

Chcesz nas wesprzeć?

Trzymaj za nas kciuki i śledź nasze postępy na tej stronie internetowej – będziemy tutaj publikować wszelkie najnowsze wieści na temat naszej publikacji. Możesz też wesprzeć nas finansowo, dokonując przelewu z dopiskiem „ELEMENTARZ” na konto:

69 1600 1462 1839 1081 6000 0001 (BGŻ)

Jeśli jesteś wydawcą, realizatorem nagrań, tworzysz muzykę do audiobooków lub ogarniasz inne rzeczy, które mogą być w tym projekcie przydatne – skontaktuj się z nami przez mejla lub media społecznościowe. Czekamy!

Mamy gratisy!

Klikając w rysunek lub przycisk po prawej stronie (albo poniżej, w zależności od przeglądarki), możesz pobrać pięć kolorowanek z wierszykami, które przygotowaliśmy specjalnie na potrzeby głosowania w Budżecie Obywatelskim Miasta Łęczycy. To całkiem sporo miejsca, by najmłodsi dali upust swojej wyobraźni, a starsi mogli odstresować się przy kolorowaniu szczegółów koronki z chusty kamelowej. Sprawdźcie!

budżet obywatelski

Czas na Twój głos!

Przygotowany przez Stowarzyszenie IMPET pojekt “Łęczycki Elementarz”, zakładający wydanie ilustrowanej książki dla dzieci na temat historii i tradycji Łęczycy, a także nagranie audiobooka z wierszykami z książki, został dopuszczony do głosowania w łęczyckim budżecie obywatelskim! Więcej informacji na jego temat znajdziecie na stronie Urzędu Miejskiego w Łęczycy:

Nasz projekt znajduje się pod numerem 7, zaś swój głos w ramach budżetu mogą oddać wyłącznie mieszkańcy Łęczycy, bezpośrednio w siedzibie urzędu, w dniach 20 września – 5 października.

18 000 złotych – na co wydamy te pieniądze?

Nasz projekt wyceniliśmy na 18 tysięcy złotych. W ramach tego budżetu zakładamy wydanie drukiem tysiąca egzemplarzy książki, która następnie trafi do uczniów klas 1-3 łęczyckich szkół podstawowych, a także do szkolnych oraz lokalnych bibliotek.

Dodatkowo planujemy wydanie audiobooka, aby nasze wierszyki można było nie tylko przeczytać, ale i usłyszeć. Zaprosimy do niego uznanych aktorów, ale także samych odbiorców, czyli najmłodszych łęczycan!

Czy to duża kwota? Wśród zgłoszonych do budżetu obywatelskiego tylko jeden projekt jest tańszy – widać więc, że byliśmy raczej powściągliwi w szacowaniu kosztów. Liczymy, że siódemka okaże się dla nas szczęśliwa i będziemy mogli zrealizować nasz projekt jak najszybciej!

okładka elementarza
marcin z Łęczycy