Mistrz mógł być tylko jeden! Największe uznanie jurorów zdobyła fotografia wykonana przez Magdę Borszyńską, uczennicę LO im. Kazimierza Wielkiego w Łęczycy – i to właśnie dziewiętnastolatka została pierwszym Mistrzem Łęczycy w Fotografii.

W fotograficznym konkursie przygotowanym przez Stowarzyszenie IMPET wystartowało dwudziestu czterech śmiałków, którzy w ciągu 4 godzin mieli wykonać fotografię na temat „Zielono mi – zielono miastu”. – Większość uczestników potraktowała temat dosłownie, przedstawiając uroki łęczyckiego parku, okolic zalewów czy innych atrakcyjnych przyrodniczo miejsc – opowiada Piotr Banasik, pomysłodawca konkursu i przewodniczący jury. – Zdecydowaliśmy się jednak wyróżnić fotografię, która swoim pomysłem i wykonaniem odbiegała od reszty.

Zwycięskie zdjęcie, wykonane przez Magdę Borszyńską, to nietypowy portret, zdominowany przez kolor zielony – główną rolę odgrywa w nim jednak nie natura, ale szczytowa ściana jednego z bloków. – Mimo paru niedociągnięć technicznych zdjęcie przykuwa uwagę, zaś w warstwie symbolicznej może być nawet dyskusją nad pastelozą polskich blokowisk – komentuje Piotr Banasik. W podobnym tonie wypowiadali się pozostali jurorzy: burmistrz Paweł Kulesza, Olga Kurowska (Dom Kultury w Łęczycy), Janusz Jankowski (Starostwo Powiatowe), Mirosław Ryśkiewicz (LGD „Ziemia Łęczycka”) oraz fotograf Przemysław Marynowski, choć w głosowaniu jury nie brakowało emocji, a nagrodzone zdjęcia z drugiego (Mateusz Rogoziński) i trzeciego miejsca (Emilia Kulesza) dzielił od zwycięskiej fotografii niewielki dystans.

Pierwsza Mistrzyni Łęczycy w Fotografii, Magdalena Borszyńska, ma 19 lat i na co dzień uczy się w Liceum Ogólnokształcącym im. Kazimierza Wielkiego. Swoją przygodę z fotografią zaczęła w gimnazjum, na kółku dziennikarskim. – Chciałam zrobić zdjęcie, które będzie odbiegało od utartych schematów i nie będzie zbyt oczywiste – zdradza laureatka. – Myślę, że udało mi się wyjść poza sposób myślenia o zieleni w mieście i to przykuło uwagę jurorów.

Zwyciężczyni otrzymała voucher o wartości 500 zł na kurs fotograficzny do Akademii Nikona, ufundowany przez honorowego patrona konkursu, burmistrza Pawła Kuleszę, a także skórzany pasek do aparatu z nadrukiem „Mistrz Łęczycy w Fotografii 2019”, wykonany w autorskiej pracowni Kozioł – paski foto. Osobne nagrody ufundowało także Starostwo Powiatowe w Łęczycy, Stowarzyszenie IMPET oraz firma Hurtap. Co ciekawe, zwycięska fotografia zyskała nie tylko uznanie jurorów, ale także publiczności, zgromadzonej na finale projektu „Zielone sfery okiem kamery”, realizowanego przez IMPET.

– Mamy nadzieję, że nasza „Impetowa” inicjatywa na stałe wpisze się w kalendarz imprez kulturalnych miasta i powiatu – podsumowuje Piotr Banasik. – Robienie zdjęć to nie tylko świetna zabawa, ale także szansa na spojrzenie na Łęczycę z nieco innej, fotograficznej perspektywy.