Tu Tuwim – lekcja i sukces na scenie!

Lekcja z Julianem Tuwimem – a właściwie podróż przez jego życie i twórczość – została owacyjnie przyjęta przez publiczność, licznie zgromadzoną w niedzielny wieczór w łęczyckim Domu Kultury. Talent artystów, którzy pojawili się na scenie, doceniła m.in. p. Ewa Tuwim-Woźniak, córka poety i gość honorowy spektaklu.

Tygodnie przygotowań, zaangażowanie artystów niemal z całej Polski i długie godziny prób nie mogły skończyć się inaczej niż owacją na stojąco i prośbami o bis – zasługa w tym wszystkich uczestników i organizatorów koncertu „Tu Tuwim. Lekcja z Julianem Tuwimem”. To pierwsza inicjatywa IMPETu, która pojawiła się na gościnnych deskach łęczyckiego Domu Kultury, ale zapewniamy – nie ostatnia.

Sceniczna podróż z Julianem Tuwimem, rozpoczęta na łódzkich brukach w rodzimym mieście poety, a zakończona w Warszawie, gdzie Tuwim osiadł po kilku latach emigracji, była pretekstem do prześledzenia rozmaitych elementów jego twórczości. Choć pokazanie całego dorobku Juliana Tuwima to zadanie karkołomne, to w scenariuszu znalazły się zarówno zaangażowane wiersze polityczne i utwory kabaretowe, jak i skrzydlate słowa czy poezja lingwistyczna. Nie mogło zabraknąć Tuwimowych szlagierów, więc na scenie zabrzmiały m.in. Miłość ci wszystko wybaczy, Tomaszów, Wspomnienie czy Grande Valse Brilliant.

Honorowym gościem spektaklu była p. Ewa Tuwim-Woźniak, córka poety, która do Łęczycy przybyła wraz z mężem, Romanem Woźniakiem, prezesem Fundacji im. Juliana Tuwima i Ireny Tuwim. Podczas krótkiego spotkania z artystami Ewa Tuwim-Woźniak dziękowała za zainteresowanie twórczością łódzkiego poety i doceniała zaangażowanie wykonawców, w podziękowaniu wręczając każdemu z nich tomik poezji Tuwima z własnoręcznie wpisaną dedykacją. W przysłanym do Stowarzyszenia liście p. Ewa pisała m.in.:

Przedwczoraj, kiedy po koncercie staliśmy wszyscy zebrani w jednym z pomieszczeń Domu Kultury w Łęczycy, trudno mi było znaleźć słowa, które wyraziłyby, jak szczęśliwa byłam ze spotkania z tyloma młodymi artystami, którzy tego wieczoru nie tylko zachwycili mnie swoimi zdolnościami,  ale przekonali, że głęboko przeżywają poezję Juliana Tuwima. (…)

Pełną treść listu można znaleźć w tym miejscu.

W koncercie „Tu Tuwim” wiersze polskiego poety zaprezentowali Lidia Majda i Adam Stępniak, zaś piosenki ze słowami Tuwima wykonali Martyna DrzewieckaNatalia DrzewieckaEwa KotowskaPaulina KrańskaMałgorzata MajewskaInez OlczakPatrycja OlczakAdam Mortas oraz Kuba Pawlak, który zagrał również na akordeonie i trąbce. Artystom towarzyszył zespół w składzie: Dominik Błaszczyk (pianino), Michał Górecki (gitary), Grzegorz Józwiak (gitary), Marcin Tober (gitara basowa) i Przemek Tomassy (perkusja). Na scenie tańczyły Agata CiszekZuzanna KowalczykJulia Pachlińska. Opiekę techniczną nad koncertem sprawowali Krzysztof „Junior” GóralczykOlek Góralczyk, Szymon Drozdowski Damian Nowacki, zaś scenariusz spektaklu stworzył Piotrek Banasik.

Już dzisiaj zapraszamy na kolejne wydarzenia organizowane przez nasze Stowarzyszenie!